Friday, August 19, 2016

soy sauce

明日主人の弟夫婦が遊びに来ます。
でも、私は明日は仕事。なので、時間のある今日のうちに夕食を作ることに。
We will have guests tomorrow, but I am working tomorrow. So I am cooking meat for tomorrow right now. Yakibuta- it tastes very good a night after cooking.
But I realised that it needs soy sauce and one of our guests needs gluten free meals.... Col went back to the super market in town and luckily he found "Chinese soy sauce" which doesn't contain soy sauce. So I am cooking for 4 with regular soy sauce and for one with the Chinese soy sauce. I hope it will work good.

焼き豚とゆで卵を煮汁につけたのと、あとはご飯とお味噌汁とサラダとかにしようと思って準備していたのだけれど、焼き豚に使う普通の醬油に小麦が材料として入っていることを思い出して焦りました。ゲストの一人はグルテンフリーなので。

主人が町のスーパーで小麦が材料になっていない「チャイニーズ・ソイソース」とやらを買ってきてくれて、それを代わりに使って作ろうと思ったけれど、試しになめてみたら、「醤油」と全然味が違う。とても塩辛い黒い液。材料は、水、塩、カラメル、ソイパウダーとコーンシロップなのだそうだ。それじゃあ味が違うのも仕方ない。
特徴的なにおいもする感じだし、塩分の割合も随分高い、そしてすごく黒い。これで、買った大きなお肉を全部調理はしたくないかなぁ。。。ということで、一人分のお肉だけこのチャイニーズ醤油で味付けし、他はいつも通りキッコーマンの普通の醤油で作ることに決定。
かなり使う分量を減らして、生姜とにんにくを多めにして、砂糖とお酒も多めに加えたらそれなりの味になってきたのでとりあえず食べてもらえそうかなぁ。。。

2 comments:

Laura said...

It was terrific! I loved the eggs. We will need the recipe.

eriko said...

Thank you, Laura.
I will send you the recipe. I am glad that both of you liked the meal. Thanks again for visiting us and also for the fun camping with my family.