Tuesday, April 23, 2013

"Asparagus, mint and lemon risotto"

Cooking with Jamie
From "Cook with Jamie" by Jamie Oliver
p120, p121 "a basic recipe for making risotto"
p124, p125 "Asparagus, mint and lemon risotto"

リゾット。
レストランとかで食べたことがある、かも知れないけれど、自分で好んでオーダーするものでもない(イタリアンだったら断然パスタを頼むので)、そのくらいなので、自分で作ったことは全くありませんでした。
Risotto.
I don't remember the last time when I had it, I should have had once or twice at restaurants or hotels though. I usually order pasta at Italian restaurants, not risotto. So it is not my favourite, I hadn't cooked it before.

でも、ジェイミーのレシピ本にはよく出てくるし、おいしいのかもしれない。
そう思ったのと、家にちょうどミントとレモンとパルメジャンチーズがあったこと、で挑戦決定。
選んだのは材料が町のスーパーで買えたアスパラガスのリゾット。お米もイタリアンライスと言うのを、あとは安い白ワインを購入。
But I see some recipes in Jamie's books and they look quite nice. I thought maybe they were good.
I had mint, lemons, and Parmesan cheese in our fridge, so I decide to make "Asparagus, mint and lemon risotto". Asparagus was a good deal at the supermarket in town.

感想は、お米の状態を確かめながら面倒を見るのがなかなか大変なお料理だ、です。
かき混ぜ続けなきゃならず、キッチンからというか鍋の前から離れられませんでした。
でも、味はおいしい。8人分のリゾット(作りすぎ)に対してレモン2個分のジュースを入れるのでかなりレモンがきいていて、チーズの塩気といい感じに合っていました。
「お米を調理しすぎないように」 という注意が何回か出てくるので、前に書いたとおり、本当のリゾットの硬さもいまいちわからない私は緊張の調理でした。やっぱりどろどろになっちゃったらおいしくないと思って。
I thought the process making basic risotto needed a good care. I needed to stir constantly and I couldn't leave from the pot all the time!
Because I haven't eaten risotto for a long time, it was really hard to make decision to turn the heat off. I worried that it would turn too soggy, but also I didn't want it too hard.
Col and I agreed that it was a little bit hard and I could have waited a minute or so, but when it cooled down a bit and ready to eat, it was quite good, not soggy, it was actually good.
Thanks, Jamie, your explanation in the recipe was very nice.

見極めが難しかったけれど、詳しくレシピに書いてくれてあって、私はちょうどいいところで食卓に出せた、と思っています。気持ちちょっと硬いのかもしれないなと思ったけれど、少し冷めて食べやすい頃にはちょうど良くて、主人に大好評、「レシピ8人分だから半分で作ろうか。」と聞いたけれど「僕が明日のお弁当に入れていくから8人分作って。」と言った主人、本当に喜んでお弁当箱に入れてさせてくれました。絶対ソギー(水分含みすぎ)になっておいしくないと私は思うのだけれど。。。
そこまで気に入ってくれて嬉しいです。
It used a lot of lemon juice and we liked the lemon flavour. It was good with some black pepper.

これはお代わり。一皿目よりももう少し水気がなくなっておいしかった。
This is my second. less soup and rice was softer.  
ジュリは。。。ダメだろうなと思ったのでとりあえずベーシックのチキンスープとアスパラが入ったところ(レモン、ミント、チーズ、バターの入る前)でジュリの分を取り出して出してみたんだけれど、やっぱりご飯の食感がダメだそうで、アスパラを食べていました。そうかと思ってご飯も炊いておいて良かった。ま、仕方ない。それにカロリーも高いだろうし、別に好きじゃなかったらそれでもいい食べ物だと思うので強制はしませんでした。ご飯と茹で野菜の方がずっとヘルシーだし。。。ね。
Juliett... I knew she wouldn't like the texture and she didn't. :) She picked asparagus from it and had regular rice.  I took some for her just before I added cheese, butter, lemon, and mint though, she didn't like the risotto itself. That's OK, it has a lot of calories and I think she doesn't need to eat risotto if she doesn't like it. Regular rice and some boiled vegetable are much healthier.

私は意外においしかったのでもう1度くらい別の組み合わせで作ってみたいものです。というか、おいしいイタリアンレストランで本当のリゾットというものを食べてみたい。さらに言ってしまえば、イタリアで本場のリゾット食べてみたい!
But Col and I liked it, I would like to try making it again with different flavours.
Actually I would like to go to a good Italian restaurant(or Italy!) and taste REAL risotto at least once! 



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