Tuesday, November 12, 2013

"Squash & Spinach pasta rotolo"

Cooking with Jamie
From "SAVE with JAMIE" by Jamie Oliver
p34, p35 'Squash & Spinach pasta rotolo'

この町の小さな分校みたいな図書館には多分ジェイミー好き、もしくは英国有名シェフのお料理好きの方がいて、ジェイミーの本は全て揃っているし、ゴードン・ラムジーもナイジェラ・ローソンの本もたくさんあって、最近はジェイミー本を買っていないから、ラッキー!と思いながら借りてます。
I think there is a person who likes British chefs or Jamie Oliver at our town library. The cooking book part isn't that big at the library but they have Jamie's ALL books and they also have some Nigella Lawson and Gordon Lamsay's books. I was surprised when I found that they have already had Jamie's newest book which was published in September. Of course I borrowed it. ;)

9月頃に発売されたばかりの "SAVE with JAMIE" がもう棚に並んでいたのはびっくり。早速借りました。
さすが、節約をうたっているだけあって、冷凍野菜とか大きなお肉料理の後の残りで作れるものなどのレシピもあって、ちょっといいかも!と思いながら見ています。なにせ、ここは山の中の孤立した町。魚は冷凍でしか手に入らないし、冬にはなかなか新鮮なお野菜も入ってこないので冷凍野菜を使ったりするので。
"SAVE with JAMIE". I have seen some shows on internet, it is quite interesting because he shows how much it cost to make it and also how many calories for each portions, even end of the book has nutritional information. He uses frozen vegetables, he show how to cook leftovers(from big roast meat). I thought some of his recipes in the book were still expensive for us but I am very interested in trying some from the book.

今回作ったのは前回に引き続き、ちょっとうちでブームになっているバターナットスクウォッシュで作れるもの。あと冷凍ほうれん草も入ります。
This "Squash & Spinach pasta rotolo" uses frozen spinach, which is very nice, because we sometimes (especially in winter) can't get many kinds of fresh vegetables in town. 

本当は生のパスタシートと言うものを使うらしいのだけれどないので、ラザニア用パスタをゆでて使いました。あと、passata と言うものが材料にあって、パスタ関係か?と思っていたらトマトソース。これもないので、家にあったホールトマトの缶詰を煮てソースを作りました。
I didn't have fresh pasta sheet, so I boiled lasagna sheet and used them. I also didn't have "passata", so I made tomato sauce. Those gave me some extra work.

バターナットスクウォッシュを丸々ローストしてマッシュして使った野菜いっぱいのお料理です。
見た目もとってもきれいで、ちょっと手間がかかったけれど、ちょっといい感じ。
It was fun to roll vegetables and put them in the pan. I thought it would be very nice looking if I had some pasta sheets. Even with lasagna sheets,it looked really delicious and colourful.


これが、むちゃくちゃおいしかったです。
It was REALLY good!

数口食べて「あ、僕これ好き」と主人。私もすっごく好き。酸味のあるトマトソースとチーズの塩気、それに甘いスクウォッシュがとっても良く合って、これは文句なしにおいしかった!
ジュリはトマトソースだけはよけたけれど、スクウォッシュが好きなので、もりもり食べてくれました。
Col soon said "I like it!" after he had some spoonfuls.
I love it too! Sourness from the tomato sauce, saltiness from the cheese, and sweetness and interesting texture from the mushed roasted squash.

これはこの冬、何度も作るだろうな。
いろいろな料理の材料を見ると、ちょっとお金かかるなぁ。。って思うものもあるけれど、もう少しこの本から作ってみたいと思います。
I am very sure that I will make this again and again this winter. Juliett liked it too.



デザートはリンゴのカラメル煮にバニラアイスを沿えて。

これを作っている時、高校・大学の時に大好きでよく通ったカフェを思い出しました。
三島駅前にあったニュートンと言うカフェレストランです。
育ち盛り、部活で腹ペコになって入るそのレストランでは食事を取ることも多かったけれど、私は「クレープノルマンド」という、リンゴ煮を熱々のクレープにのせて、多分バニラアイス(カスタードだったかも)とシナモン・アーモンドが添えてあるデザートを食べるのが楽しみで、楽しみで。他のデザートに挑戦することなく、それだけを行く度に食べました。
I cooked apples with some sugar, butter, and ram and eat with vanilla ice cream with cinnamon.
That reminded me the cafe I used to go so often when I was a high school and university student. The cafe restaurant "Newton" near our local train station had delicious crepe, "crepe Normand" was my favourite. It had sauteed apple and vanilla ice cream with custard sauce, I think. I loved it so much and I went there to have it so many times.   

そんなこと、すっかり忘れていたのに、今日デザートを作っている時にふと思い出しました。食べ物の香りの記憶ってすごいな。
The cafe is gone now, which is sad. It was really a good cafe restaurant, they served good meals too.
I have to learn how to make nice crepe and I will make my own "crape Normand" at home!

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