Sunday, April 20, 2014

our weekend

イースターの3連休。
ジュリはプレイデートがあったり、今日も公園でお友達と会ったりと楽しく、私たちは金曜にやらなければならないことがあって、それが終って安心、のんびりと週末を過ごしました。
We had a relax weekend, Juliett had fun playdate days with friends. 


山を見に近くの川へ行きました。
まだ雪が残っていたけれど、 去年の夏に何度も遊びに来てすごく楽しかったことを思い出したら、いつまでたっても代わり映えのないように見える雪と枯れ芝の景色にもちゃんと終わりはあって必ず夏が来る、ということを再確認、みんなで元気に前向きになって帰ってきました。
We drove to the river we came so many times last summer to have picnics. There was still some snow on the ground but blue sky and beautiful mountains reminded me the fun time we spent last summer and I had been a bit down with LOOOONG winter but I got cheered up. Spring should be just around the corner.


ジュリは数日前に初めて包丁で野菜を切ることに挑戦しました、はじめは怖がったけれど、気をつければできるんだとわかった瞬間から「次の野菜持ってきて」「次は何を切ろうか」と、冷蔵庫にあった野菜をみんな使ってサラダを作ってくれました。
しかも、自分で全部切ったことが嬉しくて、全部食べてくれた!これはいいぞ!
Juliett cut(sliced and diced) vegetables with a regular fruit knife and made salad for the first time. She was a bit afraid using the knife at the beginning but soon she enjoyed cutting vegetables. The most wonderful thing was that she ate the salad so happily, all kinds of vegetables! :)  


朝のパンケーキも、今までは粉類の材料を量って入れて、混ぜて、まではやってくれたけれど、卵を割ったのは初めて。ちょっと黄身が崩れたけれど初めてにしては上出来、殻も入りませんでした。嬉しくて、パンケーキをフリップするのもやってくれました。
Then she maybe got confidence in trying something new, she has helped making pancakes for many times but this weekend she cracked an egg by herself for the first time. :) The yolk was a bit squished but she didn't put any shell pieces in the bowl, which was great for the first time. She was very happy and she also flipped the pancake by herself. 

助手のスキルがどんどん上がって私の料理がどんどん楽になる。。なんて嬉しいこと!
I am very glad to have such a great helper. 



そうそう、おはぎも作りました。
きな粉をまわりにつけて中に餡子を入れたのはジュリにも大好評。去年日本に行った時に買って、大切にしすぎて賞味期限を大幅に切らした桜の塩漬けも、とうとう開封。餡子の甘さにほのかな塩気と桜の独特の風味が合っておいしかったです。
おはぎなんて作ったの、小学生の時に友達の家で作らせてもらった時以来?
和菓子食べたい!の気持ちが少し満たされました。
I made Japanese sweets, Ohagi, with red bean paste, sweet rice, and roasted soybean flour. I also had some pickled cherry blossom flowers and I used some of them too. Did you know that we eat cherry blossom flowers and also leaves? They have very interesting flavour. We put some pickled flowers in a cup(they are salty, so you rinse them first) and pour hot water in the cup and enjoy as "cherry blossom tea" too. :)


2 comments:

10ants said...

hi friends!

いいですね「おはぎ」!
ジュリの包丁挑戦、スキルアップしてますね!
我が娘にしてもらいたい挑戦は、マッチ使いです(笑)今年のキャンプで使ってもらおうかな。と企んでますが、どうなるかなー。

イースターですね。作品可愛いね!
以前、もらったゼリービーンズを思い出しました!鮮やかでいいですよね!

ではでは。

eriko said...

10antsさん、こんにちは。
コメントどうもありがとうございます。

Mちゃんのお誕生日、もうそろそろですよね。
Mちゃん、9歳、おめでとう!

マッチ使いってすごいなぁ。うちの娘はきっと怖がってまだまだ先。キャンプは子供たちにスキルを教える絶好のチャンスですよね、夏が待ち遠しい!

もうすぐ日本はゴールデンウィークでしょうか。
Kちゃんのこいのぼりもそろそろ泳ぐのかな、いい休日を過ごしてくださいね!
みんなにどうぞよろしく。