フレンチスリーブのボレロ。
「そでつけなし&まっすぐ編み 太糸あったかニット」日本ヴォーグ社より
カナダに来てからあんまりこういう感じの格好はしなくなったのだけれど、この写真を見て、編み目がとてもきれいだと思ったのと、あと結構シンプルな編み図だったことをきっかけに編んでみようと思ってました。
When I saw these photos in a knitting book, I thought the patterns(especially on the back) were so beautiful, I wanted to knit it. I was looking forward to getting yarn for making this bolero.
指定糸は買えないから、カルガリーの毛糸屋さんで、太さとゲージを確認して買ってきたアルパカとウールのきれいな糸。そして珍しく、私のワードローブにはジーンズ以外あまり見ない「紺」。
編み図では210gしか使わないはずなのに、350gくらい使いました。。。。
というのも、まだまだ毛糸選びに慣れてない私、糸を買う時に太さとゲージに加えて、重さに対しての糸の長さも見てこなきゃいけなかったのに、それに気づかずに買ってました。
I chose Alpaca and wool mix yarn for the shrug, I thought I chose perfect yarn for it, but when I was knitting it, I realized that I made sure the needle size and gouges were right for the pattern at the yarn store but I didn't check the length of yarn. The pattern says that I use 210g but I used 350g, which means I bought heavier yarn. Next time when I buy yarn I will make sure of the length for the weight too.
今日学校のボランティアに着て行きました。撮影はジュリ。 |
いつものように編み図をコピーして、対象に編む時は太陽に紙を透かして見ながら編みました。
襟に部分の引き返し編みは、やっぱりまだ苦手。次はその練習も兼ねて靴下のかかとかな。
I knitted little by little, so it took to make this shrug about 2 weeks. It was a great practice for me.
クリスマス前に思いついて車の中とかで編んで、やりかけになっていたウール100%のシンプルなメリヤス編みをフェルトにして小物を作るのも完成。
I knitted, felted, and made a purse. It is still hard for me to felt knitted items to the right size, I need more experiences.
昨日の食後のデザートはアップルクランブル。
のつもりだったし、味も香りも近かったけれど、バターの分量を間違えたのか、クランブルがほとんどできなかった。。 英国でホームステイした時に散々作ったデザートだったから、余裕でできるかと思ったのに何だかパサパサ、粉っぽかったです。調子に乗ってレシピに勝手に胡桃の砕いたのとかオーツとかブルーベリーとか入れちゃったから良くなかったかな。。。
ホームステイ先では熱いりんご(や他フルーツ)に温かいカスタードだったけれど、バニラアイスと合わせるのもおいしい。この熱さと冷たさが口の中で合わさるのが好きです。
またグラニースミスを買ったら、今度はもっと「クランブル」目指して作ります。
I baked apple crumble yesterday. I had made it a lot when I was homestaying in England, so I thought it would be very easy for me to make...but I think I made a mistake, maybe I measured butter wrong. But it tasted good, especially with vanilla ice cream(when I was in England, I always had it with warm custard). I hope I can make more crumble-like next time.
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