Friday, August 02, 2013

green curry, crispy chicken, and rice noodle

Cooking with Jamie
From "Jamie Oliver's Meals in Minutes" by Jamie Oliver
p86~p89 Green Curry, Crispy Chicken, Rice noodle

昨日に引き続き気温がぐっと上がった(と言っても27℃あたり)今日、どうしてもグリーンカレーというものを作ってみたくなりました。
It was a hot day(27C). I felt like making green curry.

グリーンカレー。
材料を見ると、ココナッツミルクとコリアンダー、ライム、にんにくと苦手なものが続きます。私は苦手な食べ物が多くないので、グリーンカレーは驚くくらいに数少ない苦手なものが集まった料理と言ってもいいくらい。普段は材料を見た時点で却下なんだけれど、なんとなく今日はそれでも作ってみようかと。
Green curry... I haven't cared about it because it has many ingredients that I don't like, such as coconut milk, cilantro, lime, and garlic.
I am not picky, and I don't have so many food I dislike, so green curry is a meal that surprisingly has all what I dislike.  

フードプロセッサーを使ってカレーのペーストを作るので簡単でした。
あまり辛過ぎてもイヤだと思って、レッドチリペッパーの種を取って入れました、あと、レモングラスは町のスーパーになかったことと、主人は鳥のもも肉が苦手なので、むね肉で作ったことがレシピと違います。
It was easy because to make the curry paste you use a food processor.
I didn't want our curry too spicy, so I took seeds out from red chiles. We didn't have a lemongrass stalk and Col doesn't like chicken thigh so I used chicken breast as always.
  

ペースト、指でなめてみたら辛かったですよ~!2口で汗でました。
生姜もにんにくも入っているし、唐辛子も2本、さらにコリアンダーとねぎ、ごま油、など、個性もりもりの材料が詰まったペーストでした。
Even I took the seeds out, the paste was quite spicy! That made me sweat after a few bites.
The paste had ginger, garlic, chiles, cilantro, green onion, and sesame oil, .... so many strong flavours!


コリアンダーの量が足りなかったかな、カレーの色がレシピ本のような緑にならなかったけれど、主人は大絶賛。「本当に本当にありがとう。」と言いながら食べていました。「こんな料理が作れる奥さんがいて幸せだ」とも言いました。
彼はこういう料理が好きだから、喜んで3杯食べました。
私は汗をかきながら軽い1杯で十分。やっぱりココナッツミルク、「好き」とは言えないユニークな香りと味。
Col LOVED it! He thanked me a lot and he ate a lot. He even said that he was so lucky to have a wonderful wife like me!
I knew he liked this kind of food, I was glad that he enjoyed it. I had a small bowl of it and that was enough for me. It was spicy, and I thought "yes, I am not a big fan of coconut milk.". Coconut milk...very unique smell and taste.

でも、ライスヌードルを茹でたあとに水でしめて、それからフライパンで少し炒める、と言うのがそういう料理を作ったことがないのでとても新しい方法でした。ヌードル、おいしかったです。
But, rice noodle was good, usually I use for soup. But for this, boil it, then drain, rinse in cold water, then fry. 

海老が入ったりしたらおいしいかもなと思いました。
好きな感じではないのに、また作ってみたいと思ったのはきっと主人があんなに嬉しそうに食べたからだろうな、ジェイミーのカレーっていっぱいあるし、また暑い日に別のレシピに挑戦してみようかと思います。
I thought it would be good with shrimps.
To see Col's super happy face with the green curry, I thought that I would try other green curry on a hot day ... maybe curry with shrimps. 

デザートはもちろんこちら。(本日3杯目。)
本当に毎日、寒い日もジャケットを着て食べています。
いただいたいちごシロップも終わり、レモンでシロップを作ってみたり、プラムで作ってみたりもしました。抹茶のも時々食べたくなります。シロップ、おいしいのが自分で作れるように練習です。
Here is my happy dessert. I have been eating Kakigori every single day since I took out our Kakigori machine. This was my thirds today. I have made some syrup with fresh fruits, but I love the green tea & bean paste with condensed milk one.
Happy Hot Summer Days!


No comments: